KOIRAHIERONTA

MITÄ KOIRAHIERONTA ON?

Koirahieronta huoltaa koirasi lihaksistoa ja poistaa jännitystiloja, jotka hoitamattomina voivat aiheuttaa erilaisia oireita aina kehon virheasennoista liikuntahaluttomuuteen ja kivusta johtuviin käytösmuutoksiin. Lihasjännityksestä voi kertoa koiran haluttomuus hypätä esim. sohvalle tai lenkkeillessä lisääntynyt peitsaaminen (saman puolen jalat liikkuvat samaan tahtiin).

Hieronta on erittäin tehokas tapa hoitaa kovassa rasituksessa olevien tai nivelongelmaisten koirien lihaksia. Se vilkastuttaa aineenvaihduntaa ja verenkiertoa, jolloin maitohapot poistuvat lihaksista ja myös palautuminen tehostuu.

Hieronta myös rentouttaa ja rauhoittaa stressaavaa koiraa. Hieronnan rentouttavan vaikutuksen ydin on oksitosiini. Tätä hyvänolon hormonia erittyy etenkin koskettamisen ja silittämisen yhteydessä niin ihmisillä kuin myös koirilla. Tämä yhdeksästä aminohappomolekyylistä valmistettu hormoni syntetisoituu hypotalamuksessa. Se vapautuu verenkiertoon aivolisäkkeen takalohkossa. Hormonilla on todettu olevan myös pelkoa, stressiä ja ahdistusta lieventäviä vaikutuksia.

Hieronta tehdään aina koiraa kuunnellen. Kosketusta tai vieraita ihmisiä/tilanteita jännittävä sekä ensimmäistä kertaa hierontaan tuleva koira ei välttämättä anna tehdä kunnollista käsittelyä ensimmäisellä kerralla. Silloin koiran annetaan rauhassa tutustua tilanteeseen ja annetaan hengähdystaukoja tarpeen tullen. Näin koiralle jää hieronnasta positiivinen kokemus ja hierontaan on mukava tulla seuraavalla kerralla.

Hieronta-aikaan kuuluu esitietojen täyttö, liikkeiden katsominen, hieronta, mahdollisuuksien mukaan nivelten mobilisointi ja jatkosuunnitelma.

KENELLE?

Kotikoirat: Myös kotikoirille syntyy helposti jumeja esim. yksipuolisen liikunnan seurauksesta tai ihan vain hihnassa vetämisestä sekä asfaltilla kävelystä. Hieronnalla ehkäistään ongelmien syntyä ja hoidetaan syntyneitä ongelmia ajoissa.

Vanhat koirat ja nivelrikkoiset: Koiran vanhetessa lihaksisto heikkenee ja palautuminen hidastuu. Nivelrikkoisten koirien lihaksisto voi kuormittua toispuoleisesti, joilloin hieronnalla saadaan helpottettua toispuoleista rasitusta ja poistettua kipua.

Aktiivisesti harrastavat koirat: Näiden koirien lihashuolto on tärkeää, jotta koira pystyy parhaaseen mahdolliseen suoritukseen. Säännöllisellä hieronnalla voidaan myös ennaltaehkäistä tapaturmia. Hieronta auttaa koiran lihaksia palautumaan, ja se poistaa kertyneitä maitohappoja.

Näyttelykoirat: Hieronnalla saadaan avattua koiran liikkeet ja pidettyä ryhti hyvinä. Pitkät näyttelypäivät ovat rasitus, josta palautuminen on tärkeää. Näyttelyiden takia aiheutuva pitkä matkustaminen aiheuttaa helposti jumeja.

Synnyttävät ja synnyttäneet nartut: Emä joutuu koville kantoaikana ja synnytyksessä. On hyvä hoitaa emän lihakset kuntoon ennen astutusta ja synnyksen jälkeen, kun lihaskuntoa lähdetään uudestaan kerryttämään.


ENNEN HIERONTAA

Käytä koira tarpeillaan ennen hierontaan tuloa ja vältä ruuan antamista pari tuntia ennen. Pieni määrä herkkuja ei haittaa. Voit myös tuoda koirallesi makupaloja mukanasi hieronta aikaan. Omistaja on läsnä koko hieronan ajan.

HIERONNAN JÄLKEEN

Pidä loppu päivä koirasi kanssa lepoa, näin saat hieronnasta parhaimman hyödyn koirallesi. Tarjoa vettä ja käytä tarpeillaan. Kylmillä keleillä on hyvä tuoda koiralle takki mukaan niin lihakset pysyvät lämpimänä. Rauhallisemmin voi ottaa myös seuraavana päivänä.

MILLOIN EI HIEROTA, VASTA-AIHEET

  • Kuume/tulehdukset, hieronta vilkastuttaa verenkiertoa, joten tulehdus voi levitä muualle kehoon
  • Suuret lihasrepeymät
  • Keuhko- ja sydänsairaus
  • Pahalaatuinen kasvain
  • Juoksut/valeraskaus, hieronta voi pahentaa valaraskauden oireita
  • Tiineenä olevat nartut (esimmäinen kolmannes)
  • Lääkekuurit, tarkista aina eläinlääkäriltä
  • Kisoja edeltävä päivä, loukkaantumisriski kasvaa, kun lihas on rentoutunut ja pehmeä

Jos olet epävarma voiko koiraasi hieroa, tarkista asia eläinlääkäriltäsi