Liukkaat tiet voivat aiheuttaa omistajalle sekä koiralle lihasjumeja. Hieronta avuksi.

05.03.2021

Yleensä ajatellaan että koirien hieronta on tarkoitettu vain kilpaileville koirille, kuitenkin kotikoira voi myös kärsiä kipeistä ja kireistä lihaksista. Varsinkin näin kevään liukkaiden aikaan jumeja voi syntyä entistä herkemmin. Hyvä lihashuolto auttaa tukemaan myös nivelten hyvinvointia.

Olet varmaan huomannut että jännität lihaksia kun kävelet liukkaalla tiellä. Tämä voi aiheuttaa kireyttä jalkojen ja selän lihaksissa. Samalla tavalla liukkaat voivat vaikuttaa koirien lihaksistoon. Koirilla liukkaalla tiellä kävelyn aiheuttamat äkilliset sivuliikkeet ja liukastelu kuormittavat varsinkin selän ja lanneselän aluetta, jolloin lihaksiin voi syntyä kipupisteitä ja jumeja. Hiekoitussepeli voi tuntua koiran tassuissa ikävältä, jonka vuoksi koira askeltaa varoen ja lihakset kuormittuvat esimerkiksi toispuoleisesti, joten syntyy kireyksiä lihaksissa. Liukkaalla kelillä kävely rasittaa jalkojen niveliä eri tavalla ja enemmän kuin pitävällä pinnalla kävely. Varsinkin seniorikoirien nivelet voivat kipeytyä entistä enemmän.

Liukkaat kelit vaikuttavat kaikkiin koiriin painosta, koosta ja iästä riippumatta. Tottakai sellaiset koirat, joiden vauhti huimaa jo omistajakin päätä, voivat satuttaa itsensä herkemmin. Tyypillisiä oireita kireistä, kipeytyneistä tai jumiutuneista lihaksista on ontuminen, lyhentynyt askellus, haluttomuus hypätä esim sohvalle/autoon/sängylle sekä kulkea portaita.

Liukkailla keleillä kannattaa välttää kaltevia ja liukkaita paikkoja. Hidas vauhti ja löysällä hihnalla kävely on myös hyvä tapa välttää liukastelua. Hieronnalla voidaan ennaltaehkäistä ja hoitaa lihaskireyksiä ja jumien syntymistä. Jo yhdellä hierontakerralla voidaan saada helpotusta lihasten kireyksiin ja helpottaa mahdollisia lihaskipuja. Jos lihakset ovat pahasti jumissa ja kipeät tarvitaan yleensä useampi hierontakerta että hieronnasta saadaan paras mahdollinen hyöty.